Miroslav Kocián: Máloktorá firma ponúka také challenge ako Big Boy

Vytvorené12.1.2021

Miroslav Kocián si chcel po desiatich rokoch práce v IT urobiť voľno, odpočinúť si a cestovať. Plány mu skrížil kamarát Alex, ktorý tou dobou rozbiehal biznis s výrobou orechových krémov a zháňal pomocníkmi. Miroslavovi sa najskôr nechcelo, ale nakoniec podľahol. Spoločne počas troch rokov postavili firmu na nohy az Miroslava sa stal prevádzkový riaditeľ. V súčasnej dobe má pod sebou 50 ľudí a so svojim tímom denne spracujú až 2 tony surovín.

Miró, aké boli tvoje začiatky v Big Boyi?

Vo chvíli, keď som prvýkrát vstúpil do firmy, ju tvoril Alex a brigádnik Kuba. Vyrábali sme desiatky krémov denne, ktoré sme sami mleli, prelievali do pohárov, polepovali a distribuovali k zákazníkom. Bol to punk. Pracovali sme 12 až 16 hodín denne a všetci sme verili, že firmu zdvihneme.

Aká bola vaša cesta k úspechu?

V priebehu nastala veľa momentov, kedy sme si povedali, že už to nemá cenu a chceli skončiť. O zákazníkov bola núdza a zo dna nás ťahala každá nová objednávka, ktorá prišla. Prvým zlomom bola spolupráca s jednou väčšou firmou pre ktorú sme začali vyrábať krémy. Výroba znenazdajky stúpla na tisíce pohárov denne. V tej dobe sme si nemohli dovoliť zaplatiť ľudí navyše, pracovali sme 7 dní v týždni, aby sme všetko zvládli. Do firmy chodili pomáhať kamaráti aj členovia rodiny. Ďalšie zlom nastal po spolupráci s influencery. Boli sme jedni z prvých v ČR, ktorí influencingu verili. Od prvého dňa propagácie nám objednávky vyletela tak, že nikto nechápal, čo sa deje.

Čím si to vysvetľuješ?

Našli sme si správneho influencera, ktorému sedel náš produkt. Chémia zafungovala perfektne.

Tvoja náplň práce sa s rýchlym vývojom firmy menila. O čo sa teraz v Big Boyi staráš?

Mám na starosť prevádzkový úsek, to znamená sklad, výrobu a expedíciu. V súčasnosti sme vo fáze, kedy sa sústredíme na budovanie stabilného tímu a nastavenie interných procesov. Tým ako sa výrazne zvýšil objem výroby, je potrebné zlepšiť aj jej efektivitu.

Čo by mal podľa teba prevádzkový riaditeľ vedieť?

Dôležitá je práca s ľuďmi. Snažím sa vytvárať v tíme dobrú energiu a zamestnancov pozitívne motivovať. Tiež si dávam pozor, aby som zrozumiteľne formuloval svoje požiadavky a nedochádzalo k zbytočným nedorozumeniam.

Darí sa ti nachádzať správne ľudí do tímu?

V minulosti sme mali problém nájsť dostatok kvalifikovaných ľudí, ale našťastie už sa to zlepšuje. Keď naberám nových ľudí, chcem aby vedeli pracovať pod tlakom, ktorého tu býva veľa hlavne počas predvianočného "masakru". To moc ľudí nezvláda.

Akým ďalším najväčším výzvam si čelil v minulom roku?

V minulom roku som mal nejaké zdravotné problémy, pretože som pracoval viac, než je zdravé. Telo mi dávalo signály, ale ja ho nepočúval. Teraz si na to dávam bacha.

Ako situácia počas pandémie menila váš biznis?

Mali sme šťastie. Vďaka tomu, že vyrábame potraviny, nás kríza takmer nepostihla.

Tešíš sa na to, čo prinesie rok 2021?

Teším sa, pretože máloktorá firma ponúka také challenge ako Big Boy. Veľmi rád by som tu vybudoval tím ľudí, ktorí sem budú chodiť radi a budú si rozumieť.

Aký teraz Big Boy je? Čo mi na neho práskneš?

Big Boy je raketa. Vykazujeme extrémne tempo rastu a nevyzerá, že by táto jazda mala končiť. Tešíme sa na to, čo je pred nami.

A akého Big Boya si naposledy jedol?

My doma ideme hlavne v Grand Zero, takže určite niektorý z nich.