Adam Matějka: Baví ma pozorovať, ako naše produkty získavajú svetový nádych

Vytvorené10.2.2021

 


Adam pred rokom vozil hotelových hostí a robil osobného vodiča VIPkám. S príchodom Koronavirové krízy zmizli turisti, herci aj speváci a Adam si musel hľadať nové zamestnanie. Nečakaná situácia ho zaviedla až do Big Boya, kde sa naučil, čo obnáša práca skladníka. V súčasnej dobe šéfuje prevádzky v sklade, stará sa o vozový park a kolegom zlepšuje náladu svojim osobitým humorom.

Adame, ako vyzerá tvoj typický pracovný deň?

Aktuálne je to tak, že v sedem ráno prídem do skladu, kde som tou dobou sám. Mám svoje pravidelné úlohy, ale okrem toho musím reagovať na aktuálne požiadavky výroby. Kvôli mne sa výroba nesmie zastaviť, to by bol problém. Potom prídu do práce Viktor a Daniel a ja sa vrhám na svoje administratívne resty.

Viktor a Daniel sú tvoji spolupracovníci v sklade. Čo po nich vyžaduješ, aby to medzi vami neskřípalo?

Zakladám si na čistote, a tým mám na mysli ako čistotu tela, tak čistotu v sklade. Potom by mali byť samostatní a mať skladnické myslenie. Aj ja sa ho musel naučiť, pretože som túto prácu nikdy predtým nerobil. Odkoukával som a učil sa od svojho nadriadeného Ivana, ktorého považujem za majstra skladu. Ako som zistil, táto práca práca vyžaduje dosť organizácie a tiež trochu kreativity, ale inak je to rutina.

Čo presne znamená skladnické myslenie?

Náš sklad má okolo 300 m2, kvantita surovín, výrobkov a obalových materiálov rastie a začína nám byť tesno. Preto je pre našu prácu dôležité čo najefektívnejšie zaplniť každé voľné miesto. Je to ako hrať Teris.

Poriadok v sklade je základ. Podpísal by si sa pod to?

Samozrejme podpísal. Je to druhá časť skladnické práce, ktorú som sa tu naučil. Okrem skladnického myslenie je to aj neustále upratovania. Veľa mi záleží aj na komunikáciu a dobrých vzťahoch tak medzi ľuďmi v sklade, tak aj s výrobou a expedíciou. Je dôležité nielen dobre informovať ostatných, ale aj vedieť sa správne spýtať a dostal informácie potrebné pre bezproblémové fungovanie skladu.

A ako si buduješ lojalitu a rešpekt u svojich ľudí v tíme?

Nechodím okolo horúcej kaše a vždy hovorím, čo si myslím, hoci by to malo byť aj trochu ostrejšie. Tiež dbám na potreby svojich kolegov a starám sa o to, aby boli spokojní. No a v neposlednom rade sa snažím, aby sme spoločné ochutnávali suroviny, ktoré k nám dorazí. Možno to znie ako nadsázka, ale je to moment, ktorý náš tím skvele stmeľuje.

Je pravda, že u teba v sklade môžeme ochutnať veľa dobrôt, náhodne oriešky z Ameriky, čokolády z Belgicka alebo kokos z Vietnamu. Je pre teba dôležité, s akým tovarom pracuješ?

Áno, je. Baví ma pozorovať, ako náš produkt získava svetový nádych vďaka prémiovým surovinám. Predstavujem si, ako plody dozrievajú na plantážach, zberá sa do vriec a potom za mnou cestujú 4000 kilometrov.

Za posledný rok, rok a pol firma medziročne zdvojnásobila svoj obrat. Čo to pre tvoju prácu znamenalo? Ako si sa s tým musel popasovať?

Pred pol rokom, keď som do Big Boya nastúpil, sme pripravovali pre výrobu denne trištvrte tony surovín, dneska je to viac ako 2 tony. To znamená, že sa významne zvýšil objem materiálu, s ktorým musíme manipulovať. Je to väčšia fyzická ale aj psychická záťaž, pretože existujeme stále v rovnako veľkom sklade.

V práci si zlepšuješ náladu tým, že sa snažíš potešiť a pobaviť svojich kolegov. Ako sa o seba staráš vo svojom voľnom čase?

Keď prídem domu, tak si natiahnem nohy na gauč, dám si dobré jedlo a pustím si nejaký seriál na Netflix, treba Vikingov.

A dáš si k tomu nejakého Big Boya?

Jasne, White Brownie, ten je úplne najlepšie.