7 zaujímavostí zo sveta orechov

Vytvorené10.1.2021

Vedeli ste, že arašidy patrí do strukovín alebo že pistácie dozrievajú v strapcoch? Hoci orechy patria medzi bežné potraviny, našli sme o nich veľa zaujímavých faktov, ktoré možno nepoznáte. Poďme sa na niektoré z nich pozrieť.

Nie je orech ako orech

Označenie "orech" používame pre veľa plodín, ale nie všetky skutočne do orechov patrí. Botanický orech je definovaný ako jednosemenný suchý nepukavý plod a patria sem napríklad lieskové či vlašské orechy. Na rozdiel od arašidov známych ako búrske oriešky, ktoré sa radia do strukovín, pretože sa pri dozrievaní sami otvárajú. Ďalšou výnimkou sú mandle a kešu. Jedná sa o semená uzavretá v semennej plášti alebo dužine plodu.

Orechy nie sú ovocie ani zelenina

A čo teda? Orechy patrí do rozmanitej skupiny nepukavých suchých plodov, ktorá sa vyznačuje tvrdým oplodím. Nemajú žiadnu dužinou a po dozretí obsahujú minimum vody.

Para orechy padajú v Amazónii zberačom pod nohy

Para orechy sú semená juvie obyčajný, vysokého stromu, ktorý rastie divoko v dažďových pralesoch Južnej Ameriky. Domorodí zberači vyberajú semená zo opadaných drevnatých kapsúl. Para orechy sa volajú podľa brazílskeho štátu Pará, odkiaľ sa vyvážajú do Európy.

Gigantický kešu strom veľký ako futbalové ihrisko

Najväčší kešu strom na svete je staršie ako 100 rokov a nachádza sa na pláži Pirangi do Norte v Brazílii a rozkladá sa na neuveriteľné ploche 8500 m2. Oproti iným stromov sa rozrastá výhradne do šírky, čo je dané genetickou mutáciou, ktorá umožňuje vetvám stromu založiť nové korene, kedykoľvek sa dotknú zeme.

Pistácie dozrievajú v strapcoch

Pistacia pistáciový vyplodí za sezónu až 200 kilogramov pistácií. Oriešky dozrievajú v takzvaných latách, ktoré pripomínajú strapec hrozna. Vnútri tvrdé schránky sa nachádza typicky nazelenalý oriešok. Svoju zelenú farbu získava z rovnakého pigmentu ako špenát.  

Najväčší jedák arašidového "masla"  

Guinessův rekord v konzumácii arašidového "masla" drží Andre Ortolf z Nemecka, ktorý 17. novembra 2017 dokázal zjesť 378 g za 1 minútu. Arašidové krémy sa teší veľkej obľube předším v amerických kuchyniach, ale v posledných rokoch sa udomácňujú aj inde po svete. Arašidy sú plody podzemnice olejnej a tvorí 2/3 celkovej spotreby orechov.

Namáčanie orechov je dôležité

Tým, že namočíte orechy cez noc do vlažnej vody, zlepšíte ich výživové hodnoty. Máčanie totiž aktivuje proces klíčenia, ktorý zvyšuje množstvo vitamínov, minerálov a enzýmov. Máčanie zároveň ničí počiatočné zárodky plesní.